Intrebari frecvente

 • 1. Care este compozitia Ytong?

  Ytong este compus in principal din nisip cuartos (intr-un procentaj ridicat), ciment Portland, var, apa si un agent de expandare. Amestecul este tinut in autoclave la aproximativ 180 grade Celsius si o presiune de 12 atmosfere. Aceasta procedura este definitorie pentru calitatea finala a produsului pentru ca este responsabila cu stabilizarea poriilor izolatori care inglobeaza aer. Ytong devine asa-zisul material  de constructie “izotropic”, cu caracteristici identice pe toate directiile.

 • 2. Care este ciclul de utilizare Ytong?

  Ytong este un produs mineral, de aceea nu se dezintegreaza in timp (nu imbatraneste) si, precum alte tipuri de produse pe baza de ciment, are o durata de viata indelungata. Exista si acum cladiri locuite cu o vechime mai mare de 80 de ani construite in Suedia, inca in primii ani de viata ai produsului.

 • 3. Este Ytong radioactiv?

  Unul din miturile referitoare la acest produs se refera la radioactivitate. Aceasta opinie este rezultatul lipsei de informare, al zvonurilor sau al manipularii deliberata. Toate  materialele cu origine minerala au o reactivitate naturala, iar cele mai importante sunt potasiu K-40, radiu Ra-226, thoriu Th-232. Studii sistematice efecutate in Polonia incepand cu anii ’80 arata ca susele de radioactivitate din aerul unei cladiri sunt urmatoarele:

   
  In ceea ce priveste valorile medii ale radioactivitatii pentru diferite materiale, tabelul de mai jos demonstreaza ca Ytong detine valori mai mici ale radiatiei proprii, decat alte  materialeconsiderate “ sanatoase si naturale” :

   

   

  Asadar, influenta radioactivitatii proprii materialelor de constructii ( in special pentru Ytong) , este de maxim 12%. Principala sursa de radioactivitate ( aprox.75%) o reprezinta radioactivitatea provenita din sol si de aceea este mai degraba importanta protectia fata de infiltratiile de radiu provenite din sol inspre interiorul cadirii de locuit.
  Cu alte cuvinte, suntem mai expusi la radiatii atunci cand mergem la un picnic decat daca locuim intr-o casa construita cu Ytong.

   

 • 4. Este nevoie de o echipa specializata pentru aplicare?

  A folosi sistemul stuctural Ytong este foarte usor si necesita cunostinte minime, dar esentiale. De aceea am venit in intampinarea beneficiarilor si a meseriasilor cu un Ghid de punere in opera. Pe langa aceasta, la solicitarea dumneavoastra, echipa de consilieri tehnici este oricand disponibila sa va ofere instructaj, demonstratii sau consiliere.

 • 5. De ce este nevoie de folosirea adezivului in pat subtire?

  Folosirea adezivului in pat subtire scade consumul de mortar, are un timp de punere in opera extins (3-4 ore de la preparare), reduce costul de transport (este nevoie de o cantitate cu aproximativ 6 ori mai mica decat mortarul obisnuit), scade greutatea zidariei, creste rezistenta termica a zidariei, scade costul manoperei si ofera o calitate garantata datorita predozarii si granulatiei fine constante.

 • 6. Exista riscul de a avea fisuri in zidarie?

  Ytong garanteaza o contractie si o deformabilitate sub limitele admise. Dar totodata trebuie studiata conformarea structurala si, eventual, luate masuri speciale daca este cazul, astfel incat aceste limite sa nu fie depasite. De exemplu, pentru deschideri mari se recomanda realizarea de rosturi verticale in panoul de zidarie ( efectele contractiei), daca se considera necesar. Pentru pardoseli, care au o deformabilitate avansata, se recomanda suplimentar armarea orizontala la partile inferioara si superioara. De asemenea, tot din acest motiv nu se recomanda "impanarea" zidariei la partea superioara.

 • 7. Care sunt grosimile recomandate pentru tencuiala de interior si exterior?

  Avand in vedere ca zidaria Ytong este un suport perfect plan, ideal si pentru tencuieli subtiri, este compatibil cu cele pe baza de ipsos sau de var-ciment, aplicate in grosimea stratului prescrisa de producator.  Astfel, daca pentru tencuiala de interior grosimea stratului incepe de la 5mm, pentru cea de exterior porneste de la 15mm (pentru tencuiala clasica aplicata direct pe zidarie).

 • 8. Pot lasa zidaria Ytong fara tencuiala la exterior?

  Nu recomandam ca zidaria Ytong sa fie lasata fara tencuiala. Tencuirea zidariei la exterior nu afecteaza in mod esential difuzivitatea la vapori a peretelui, dar are rolul de a o proteja de intemperii, ii confera anduranta si ii pastrareza proprietatile termoizolatoare pe durata expluatarii cladirii.

 • 9. Pot lasa zidaria Ytong fara tencuiala la interior?

  Da, zidaria Ytong se poate lasa neprotejat la interior in medii cu umiditate normala (50%-60%). Este chiar o solutie foarte fiabila mai ales la cladiri industiale unde, datorita aspectului finisat al zidariei care poate fi lasata aparenta, rezultatul va fi unul aspectuos, dar si economic.

 • 10. Este nevoie sa aplic amorsa inainte de a tencui un perete Ytong?

  Amorsa se aplica in functie de specificatiile producatorului de tencuiala, nu exista o regula in aceasta privinta.

 • 11. Doresc sa aplic culoare direct pe zidarie, fara tencuiala. Care este recomandarea specialistului?

  Aplicarea culorii direct pe perete, fara tencuiala nu este recomandata. Absorbtia poate fi diferita si pot rezulta pete ulterioare sau poate exista o sensibilitate mai mare la radiatii UV.

 • 12. Se pot aplica pe zidarie orice fel de finisaje?

  Da. Restrictii privind aplicarea de materiale pentru finisaj nu exista, dar pentru o buna permeabilitate la vapori a peretiilor, acolo unde se doreste tapetarea de exemplu, este recomandata aplicarea de materiale care nu constituie o bariera de vapori.

 • 13. Se poate zidi si fara uneltele speciale Ytong? De unde se pot obtine uneltele Ytong?

  Fiind special create, uneltele Ytong au o eficacitate maxima si sunt esentiale atunci cand se urmareste rapiditatea, usurinta si acuratetea in zidire.
  Zidirea se poate realiza si cu unelte clasice dar intr-un ritm mai lent. Uneltele Ytong se pot achizitiona la comanda sau prin  intermediul distriibuitorilor de materiale de constructii.

 • 14. Cum se realizeaza traseele si trecerile instalatiilor prin zidarie?

  O parte dintre uneltele Ytong sunt special destinate traseelor de instalatii. Acestea usureaza efortul si confera o precizie sporita in realizarea traseelor si trecerilor prin zidarie evitand fisurile. Se recomanda aplicarea unei plase de fibra de sticla cu rol de armare locala dupa introducerea instalatiilor in santurile realizate.

 • 15. Ytong absoarbe apa?

  Ca orice material de zidarie si Ytong absoarbe apa, dar cu o viteza mult mai mica decat alte materiale masive precum caramida. Interactiunea cu apa pe termen scurt este insesizabila, iar pe termen lung, (desi nu se recomanda a se expune neprotejat) nu provoaca reactii chimice. Dupa uscare, materialul revine la proprietatile termoizolatoare initiale.

 • 16. Este Ytong un bun izolator termic?

  Combinatia dintre valoarea optima a coeficientului de transfer termic “U”, inertia termica si permeabilitatea la vapori este reteta ideala confirmata in reducerea cantitatii de energie necesara incalzirii locuintei.

 • 17. Cum si de ce este considerat Ytong o Componenta Verde a cladirii?

  Ytong este recunoscut la nivel international de catre institute specializate - Nature Plus, IBU-  ca fiind un material prietenos cu mediul. Consumul scazut de energie, necesar in procesul de productie si faptul ca materia prima reprezinta doar 20% din volumul produsului final, constituie un avantaj enorm pentru natura, in comparatie cu procesele deficitare de productie ale altor materiale.
  In procesul de productie Ytong nu se emit poluanti si deseuri toxice. Fiind obtinut doar din materii prime naturale, Ytong devine material eficient in uzul resurselor si prietenos cu mediul.

 • 18. Este Ytong un material ecologic si sustenabil?

  Impactul asupra mediului inconjurator al unui material se simte pe intreaga perioada a ciclului sau de viata. Procesul de productie Ytong reduce considerabil cantitatea de materii prime utilizate, procesarea pe santier si folosirea ca atare implica pierderi minime de material, iar reciclarea acestuia suplineste o parte din necesarul de consum. Cu Ytong se reuseste o minimizare a emisiei de CO2 in beneficiul mediului inconjurator.

 • 19. Ce fel de izolatie fonica furnizeaza un perete Ytong?

  Ytong furnizeaza o rezistenta fonica superioara fata de alte materiale cu aceeasi densitate datorita porozitatii din structura.

 • 20. Unde pot fi folosite blocurile de zidarie Ytong?

  Blocurile de zidarie Ytong pot fi folosite pentru toate tipurile de constructii:
  - Case uni-familiale
  - Locuinte multi-familiale
  - Cladiri comerciale
  - Cladiri industriale
  - Modernizari

 • 21. De unde pot achizitona Ytong?

  Pentru orice intrebari referitoare la achizitionarea produselor noastre, contacteaza reprezentantul YTONG din zona ta!

  Click aici pentru detalii.